Lueskelin tänään kirjoitettuja blogeja ja miltei kaikissa oli käsitelty tämän päiväistä Jokelassa tapahtunutta murhenäytelmää. Nyt on ampujaksi epäilty kuollut sairaalassa. Joku sanoo, että hyvä niin. Sillä vältetty keskustelu kuoleman rangaistuksesta. Mutta muistakaa, että tämä ampuja oli joidenkin lapsi. Syyllistä ei tarvitse etsiä vanhemmista, olosuhteista, koulutuksesta, lapsuudesta, yhteiskunnasta, amerikanmallista, suomen lasten ja nuorten psykiatrian vähäisistä laitospaikoista tai mistään muustakaan. Syitä oli varmasti monia jotka johtivat yhdessä tällaiseen järjettömään ja järkyttävään tekoon. Ylipäätään onko syyllistä etsittävä. Eikö olisi aika pikemminkin miettiä miten saataisiin yhteiskunnassa henkinen pahoinvointi vähenemään? Siitähän tässä on kyse. Pahoinvoivan nuoren yritys tulla kuulluksi.

Olisiko tässä herätys ryhtyä omalta kohdalta miettimään mitä voisi tehdä jotta jatkuva lisääntyvä psyykkinen pahoinvointi loppuisi. Tai edes vähenisi. Siihen eivät pysty mitkään lait jotka kieltäisivät aseet alle 21-vuotiailta tai metallinpaljastimet kouluissa. Eiköhän sen yhteiskunnan muodosta me kaikki. Mitäpä jos oikeasti otettaisiin opiksi ja alettaisiin välittämään läheisistämme. Aletaan ottaa vastuuta sen sijaan, että siirtäisimme sitä muille tahoille ja insituutioille. Puuttuisimme jos huomaisimme, että kaikki ei olekaan ok. Antaisimme aikaa itsellemme ja muille. Mietittäisiin mikä oikeasti elämässä merkitsee. Kumpi on tärkeämpää se, että siivotaan aina perjantaisin vai se, että vietettäisiin se aika ystävien kanssa. Se, että omistetaan vai se, että jaetaan?

Ja jos joku lukija jostain kumman syystä haluaa saada itselleen huomiota ja haluaa saada jotain vaikuttavaa aikaa niin voisitko, kiitos, vaikka juosta alasti toria ympäri ja pyrkiä sen jälkeen kunnanvaltuustoon koska se on huomattavasti tehokkaampi tapa kuin Jokelassa kokeiltu. Ja jos tavoitteena on vielä saada kansainvälistä julkisuutta niin voisi sitten vaikka juosta nakuna Englannin kuningattaren ollessa valtiovierailulla. Huomattavasti harmittomampaa ja yhteiskunnallisesti vaikuttavampaa kuin ampua viattomia ihmisiä. Lisäksi jos tavoitteena on päättää omat päivänsä niin mieluiten hakea apua ongelmiinsa sillä vaikka kuinka tulevaisuus näyttäisi toivottomalta niin se ei ole. Aina jää surevia ihmisiä.

Jukalle tervisiä pilven reunalle...